Ομιλίες

Η ομιλία μου για το νομοσχέδιο που οργανώνει την Κοινωνική Πολιτική

Ψηφοθηρική εκμετάλλευση της φτώχειας από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για 40 χρόνια!

Με το Νομοσχέδιο που οργανώνει την Κοινωνική Πολιτική, βάζουμε οριστικό τέλος στο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δημιουργήσει ακόμη και στην πρόνοια!

Σκοπίμως επί 40 χρόνια δεν φρόντιζαν να οργανώσουν τον χώρο της Κοινωνικής Πολιτικής, δημιουργώντας ένας χάος με 125 επιδόματα από 17 φορείς, προκειμένου να εκμεταλλεύονται ψηφοθηρικά την φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση των αδύναμων συμπολιτών μας!

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος παίρνει επίδομα, από που το παίρνει, πόσα παίρνει και αν το δικαιούται!

Το κείμενο της ομιλίας:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο άργησε να έρθει.

Άργησε πάνω από σαράντα χρόνια.

Νομίζω ότι η καθυστέρηση αυτή δεν είναι τυχαία: Δεν ήταν γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να κάνουν αυτόν τον Μηχανισμό σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι γιατί δεν είχαν τις γνώσεις.

Η καθυστέρηση ήταν αυτό που έδινε τη δυνατότητα στο πολιτικό σύστημα να εκμεταλλεύεται και τη φτώχεια και την ανεργία και την εξαθλίωση και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

Έφτασε το 2012 για να προχωρήσει αυτή η υποχρέωση και στις 31/12/2016 να είναι η τελευταία ημερομηνία για να γίνει νόμος, να γίνει ο Μηχανισμός αυτός.

Και τώρα ακούμε φωνές να μας ρωτάνε γιατί το φέρνουμε με τη διαδικασία του επείγοντος, τι κάναμε τόσο καιρό. Λίγη αυτοκριτική νομίζω ότι δεν βλάπτει.

Το 2012, το 2013, το 2014 έκαναν κάποιες προετοιμασίες, αλλά νομοσχέδιο δεν ήρθε στη Βουλή, νόμος δεν έγινε.

Έχουμε 14 του Δεκέμβρη. Γιατί το ψηφίζουμε με τη διαδικασία του επείγοντος; Στις 31 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση σήμερα στον χώρο αυτό;

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση και σύμφωνα με τα στοιχεία, δεκαεπτά φορείς δίνουν επιδόματα. Μερικοί από τους φορείς δεν είναι γνωστοί κιόλας. Πόσα επιδόματα; Εκατόν είκοσι πέντε αναφέρονται και δεν ξέρω αν υπάρχει κανένας που μπορεί να τα αναφέρει ένα-ένα, να τα έχει δηλαδή καταγεγραμμένα.

Με άλλα λόγια, δεν ξέρει κανένας ποιος παίρνει επίδομα, πόσο παίρνει, αν παίρνει ένα επίδομα, αν παίρνει δύο επιδόματα, αν το δικαιούται, αν δεν το δικαιούται κ.λπ.

Δεν είναι τυχαία αυτή η κατάσταση. Δεν δημιουργήθηκε γιατί έγιναν σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί. Είναι σκόπιμη.

Γιατί;

Επειδή έτσι δημιουργούνταν οι πελατειακές σχέσεις, αυτές οι πελατειακές σχέσεις που καταρράκωναν την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας, αυτές οι πελατειακές σχέσεις που διαιωνίζονται ακόμα και τώρα και φτάνουν και στα δικά μας τα βουλευτικά γραφεία και σήμερα ακόμα να μας λένε:

«Μα, ένα βοήθημα δεν μπορείς να βγάλεις; Οι προηγούμενοι το έβγαζαν. Εσύ γιατί δεν μπορείς; Αν πάω σε άλλον, ξέρω ότι θα το βγάλω. Όμως, εγώ εσένα ψήφισα».

Αυτή είναι η κατάσταση. Τουλάχιστον εγώ την έχω συναντήσει. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγομαι Βουλευτής -δηλαδή το 2015-, αλλά έρχονται στο βουλευτικό μου γραφείο.

Και αυτά ακριβώς που σας λέω δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται βέβαια σε άθλια οικονομική κατάσταση και φτάνουν σε αυτό το σημείο.

Νομίζω ότι με αυτήν την κατάσταση είναι εμφανής η καταρράκωση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου.

Με το νομοσχέδιο κάνουμε έναν κεντρικό μηχανισμό ο οποίος προχωρά στις δεκατρείς περιφέρειες. Κάθε περιφέρεια φροντίζει για τους δήμους για τους οποίους είναι υπεύθυνη και σε διακόσιους πενήντα τέσσερις δήμους γίνονται τα Κέντρα Κοινότητας.

Όλοι ξέρουμε τις ανάγκες που έχουν οι δήμοι σε προσωπικό. Όμως, ακούστηκαν φωνές σχετικά με το γιατί διορίζονται και γιατί προβλέπονται επτακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι για αυτά τα Κέντρα Κοινότητας, παρά το γεγονός ότι ελέχθη από όλες τις πλευρές ότι η διαδικασία θα είναι μέσω ΑΣΕΠ και ότι αυτοί οι άνθρωποι θα βοηθούν και τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Αν δεν υπήρχε και αυτή η στελέχωση, πιστεύω ότι αυτός ο μηχανισμός θα ήταν ελλιπής, γιατί τα Κέντρα Κοινότητας είναι οι αισθητήρες του όλου συστήματος.

Νομίζω ότι από εκεί θα παίρνονται όλες οι πληροφορίες. Εκεί θα είναι το αποκούμπι των ανθρώπων που περιέγραψα προηγουμένως, των ανθρώπων που θα ξέρουν ότι θα πάνε στο Κέντρο Κοινότητας, θα πουν το όνομά τους και το ΑΦΜ τους και εκεί θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία, δηλαδή το μητρώο τους, σύμφωνα με το οποίο θα τους ενημερώσει ο αρμόδιος υπάλληλος για το τι μπορούν και το τι πρέπει να κάνουν και τι δικαιούνται.

Γίνεται διασύνδεση όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται, όπως της ΗΔΙΚΑ, του TAXIS, της Πρόνοιας κ.λπ., και νομίζω ότι έτσι θα βρίσκονται εύκολα τα στοιχεία.

Αυτός ο μηχανισμός θα χορηγεί απλώς ένα επίδομα; Όχι! Θα δίνει και άλλες παροχές, σύμφωνα πάντα με το μητρώο των ίδιων των δικαιούχων.

Αναφέρθηκε ότι γι’ αυτούς θα υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προβλέπονται προσβάσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σαράντα πέντε χιλιάδες παιδιά δικαιούνται φέτος να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στο 10% από αυτούς θα εξασφαλίζεται εργασία.

Ας δούμε τώρα τι προοπτική ανοίγει αυτός ο νόμος. Ανοίγει έναν σωστό δρόμο και, όπως σχεδόν όλοι είπαν, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί κατοχυρώνει αντικειμενικά κριτήρια στους δικαιούχους και δίνει τη δυνατότητα της παραπέρα μελέτης και επιστημονικής επεξεργασίας των στοιχείων αλλά και τη δυνατότητα της παραπέρα βελτίωσης και επέκτασής του.

Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί από όλους τους Βουλευτές.

Σας ευχαριστώ πολύ και για τον χρόνο.

Log in

Γεώργιος, Καϊσας, Γιώργος, Καισας, Βουλευτής, Έβρου, Έβρος, Σύριζα, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙΣΑΣ, ΚΑΪΣΑΣ, ΕΒΡΟΣ, ΕΒΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, George, Kaisas, MP, syriza, Καΐσας", Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Βουλευτή Έβρου (Σύριζα) κ. Γεωργίου Καΐσα. / The official website of the MP Georgios Kaisas, Syriza Party, Greece.