Ομιλίες

Συζήτηση για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Εταιρείας Ζάχαρης ΑΕ

Ομιλία στην συζήτηση για για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Εταιρείας Ζάχαρης ΑΕ, στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Συνεδρίαση:
  • Ολομέλεια 13/05/2015 MA' (B΄ Μέρος)
Θέμα:
  • Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΄Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ΄Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.΄και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές΄ (Α΄35) και άλλες διατάξεις

Ομιλία Βουλευτή Έβρου ΣΥΡΙΖΑ Καΐσα Γεωργίου

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Ελπίζω να μην καταναλώσω όλο τον χρόνο.
Θα παρουσιάσω το όλο ζήτημα από τη σκοπιά του πως ένας πολίτης από τον Έβρο, από μία περιοχή που έχει ένα εργοστάσιο βλέπει την όλη κατάσταση.

Το εργοστάσιο για τον νομό Έβρου και για την περιοχή γενικότερα ήταν μία μοναδική πηγή εσόδων όλα αυτά τα χρόνια.
Σαράντα χρόνια το εργοστάσιο στον Έβρο δούλευε, όπως δούλευε.

Οι περισσότεροι το ξέρετε ότι κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση άλλαζε και ο διευθυντής του εργοστασίου, άλλαζε το διοικητικό του συμβούλιο.

Πράσινη η κυβέρνηση πράσινο το συμβούλιο, γαλάζια η κυβέρνηση γαλάζιο το συμβούλιο.

Να, λοιπόν, σαράντα χρόνια έτσι δούλευε αυτό το εργοστάσιο.
Παρόλα αυτά, παρόλη την κατάσταση αυτή ήταν για την περιοχή μία πηγή εσόδων σημαντική, σημαντικότατη.

Με την κρίση αυτό έγινε ακόμη πιο σημαντικό.

Έφυγαν πάρα πολλές μονάδες, πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις προς τη Βουλγαρία ή πτωχεύσανε και το εργοστάσιο πλέον είναι θέμα επιβίωσης για το νομού.
Το 2014 αποφασίσανε την αναστολή του εργοστασίου.
Αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου χωρίς να δικαιολογηθεί κανένας πουθενά.

Τι σήμαινε αυτό για τους παραγωγούς τεύτλων και όχι μόνον και για αυτούς που συλλέγουν τα τεύτλα και για αυτούς που μεταφέρουν τα τεύτλα;

Ξαφνικά βρέθηκαν αναγκασμένοι να τα κουβαλήσουν στο Πλατύ, 400 χιλιόμετρα μακριά από την Ορεστιάδα.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το κόστος ούτε προγραμματισμένο ήταν, ούτε να το σηκώσουν μπορούσαν οι άνθρωποι.

Ταλαιπωρία και αγωνία, μαζί με το ότι δεν πληρωθήκανε καν το 2014 αυτοί οι άνθρωποι, που σημαίνει χρωστούσανε και τους μεταφορείς, χρωστούσανε και τους ανθρώπους που βγάλανε τα παντζάρια τους και βέβαια δεν είχαν και για την οικογένειά τους να ζήσουν.

Δεν πληρώθηκαν, λοιπόν, το 2014 και με αυτήν την κατάσταση δεν μπορούσε να πάει άλλο και ρωτούσανε τον έναν και τον άλλον και εμάς ως ΣΥΡΙΖΑ τότε «Τι θα κάνετε εσείς;». Τους λέγαμε, λοιπόν, ότι εμείς θα το επαναλειτουργήσουμε το εργοστάσιο.
Δεν μας πιστεύανε φυσικά.

Όταν ο Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε στην περιφερειακή συνδιάσκεψη στην Αλεξανδρούπολη τα περισσότερα ερωτήματα που δέχθηκε ήταν αυτά, «Τι θα γίνει με το εργοστάσιο ζάχαρης;» και ο ίδιος ο πρόεδρος εγγυήθηκε την επαναλειτουργία του.

Όσοι εδώ σήμερα λένε «άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα κάνετε μετεκλογικά» διαψεύδονται.

Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει κανένας.

Δεν πιστεύανε οι άνθρωποι ότι θα το επαναλειτουργήσουμε, ότι θα ξαναμπεί το εργοστάσιο σε λειτουργία και θα είναι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Αυτό έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Δε νοιάζεται κανένας στον Έβρο με τι έγινε.
Δεν νοιάζεται στην κυριολεξία κανένας.

Εκείνο που μας λένε είναι «αργήσατε και δεν προλαβαίνουμε να σπείρουμε παντζάρια».

Αυτό μας λένε οι άνθρωποι, αυτά εισπράττω εγώ σαν βουλευτής από τον Έβρο και μου λένε οι περισσότεροι «έπρεπε να το έχετε κάνει πολύ πιο νωρίς».

Ευχαριστώ πολύ.

Log in

Γεώργιος, Καϊσας, Γιώργος, Καισας, Βουλευτής, Έβρου, Έβρος, Σύριζα, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙΣΑΣ, ΚΑΪΣΑΣ, ΕΒΡΟΣ, ΕΒΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, George, Kaisas, MP, syriza, Καΐσας", Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Βουλευτή Έβρου (Σύριζα) κ. Γεωργίου Καΐσα. / The official website of the MP Georgios Kaisas, Syriza Party, Greece.