Δελτία τύπου

Από την NASA στο χωράφι!

Αποτύπωση καλλιέργειας πατάτας 600 στρεμμάτων δύο ημέρες μετά από θεομηνία. Dronedeploy, USA Αποτύπωση καλλιέργειας πατάτας 600 στρεμμάτων δύο ημέρες μετά από θεομηνία.

Συνάντηση εργασίας του Βουλευτή Έβρου κ. Γεωργίου Καΐσα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη για την προώθηση της ρομποτικής Γεωργίας Ακριβείας.

 photo mpolaris  DJI AGRAS - 1 - Drone ψεκασμού λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων

Δελτίο Τύπου
17-6-2016

"Από την NASA στο χωράφι"

Ο Βουλευτής Έβρου κ. Γεώργιος Καΐσας και το επιτελείο του, συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη, με σκοπό την προώθηση της ρομποτικής Γεωργίας Ακριβείας στην χώρα μας.

Πρόκειται για τεχνολογία της NASA που από δορυφορική πλέον μετατρέπεται σε ρομποτική με την χρήση μη επανδρωμένων πτητικών οχημάτων (Αγροτικά Drones).

Όπως τονίστηκε από τον κ. Βουλευτή, το άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής της θα είναι η καταγραφή των αγροτικών ζημιών από τις θεομηνίες, με απόλυτη ακρίβεια και εντός λίγων 24ώρων!
Επίσης άμεσα θα μπορεί να γίνει η καταγραφή και χαρτογράφηση των βοσκότοπων που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Ενδεικτικά θα μπορεί να γίνεται καταγραφή ζημιών με ταχύτητα έως και 1600 στρέμματα την ώρα, και αυτό χάρη στην φωτογράφηση της υπέρυθρης ακτινοβολίας που αντανακλάται από την χλωροφύλλη των φυτών!

Η τεχνολογία αυτή θα φέρει επανάσταση στις έως τώρα πρακτικές και θα οδηγήσει την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας μας σε εντελώς νέο και πολύ υψηλό επίπεδο μιας και αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων για φυτοφάρμακα και λιπάσματα από 30 έως και 75%!*

Από όλες τις πλευρές διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων και ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα.

* Έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γεωργικής Οικονομίας της Οκλαχόμα, ΗΠΑ

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 17 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση για την προώθηση της Γεωργίας Ακριβείας στην Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε με τον Βουλευτή Έβρου κ. Γεώργιο Καΐσα και τον συνεργάτη του και εκπρόσωπο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Δ2020 κ. Κώστα Γκουρλουμένο.

Το θέμα της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες της ρομποτικής στην παροχή υπηρεσιών Γεωργίας Ακριβείας, με την χρήση Αγροτικών Drones και οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής στην Αγροτική Παραγωγή της χώρας μας, όσο αφορά:

α. Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου εγχώριου αγροτικού προϊόντος (αύξηση απόδοσης με ταυτόχρονη μείωση κόστους παραγωγής αφού ο παραγωγός θα χρησιμοποιεί το λίπασμα και το νερό στοχευμένα, εκεί που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται και όσο το χρειάζεται),

β. Την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Γεωργίας (ελαχιστοποίηση της μόλυνσης των υπογείων υδάτων η οποία προκαλείται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων)

γ. Την έγκαιρη και άμεση αποζημίωση των αγροτών από φυσικές καταστροφές. (π.χ. Ένα drone μπορεί να εκτιμήσει την ζημιά από πλημμύρα σε 1600 στρέμματα με πτήση μιας μόνο ώρας και μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση του φαινομένου, κάνοντας το χρόνο απόκρισης και διεκπεραίωσης του ελέγχου κατά πολύ μικρότερο από τα σημερινά δεδομένα του ΕΛΓΑ).

Η τεχνολογία αυτή από δορυφορική μετατρέπεται σε ρομποτική και πλέον η χρήση των drones είναι φθηνή και εφαρμόσιμη.
Βασίζεται δε σε τεχνολογία της NASA και συγκεκριμένα στην παραγωγή χαρτών NDVI – Κανονικοποιημένου Δείκτη Βλάστησης με μέτρηση της αντανάκλασης της κοντά στο υπέρυθρο ακτινοβολίας από το φύλλωμα των φυτών. Η αποτύπωση αυτή σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση ευρωστίας του φυτού.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πρόκειται για μια αγορά που ξεκινά τώρα και η αξία της υπολογίζεται σε 85 δις δολάρια μόνο στις ΗΠΑ έως το 2025.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην θετική εμπειρία του από την ερευνητική εργασία των Γεωπονικών Πανεπιστημίων στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας, υπογράμμισε την πρόσφατη ενημέρωσή του για χρήσεις drones από το Agriculture Research Organization – Volcani Center στο Τελ Αβιβ και εξέφρασε την πολιτική βούληση για την υιοθέτηση των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, κάτι που αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η ανάπτυξη συνεργιών με συναρμόδια Υπουργεία, Α.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα και κατασκευαστές θα οδηγήσει όχι μόνο στην εφαρμογή της ρομποτικής γεωργίας αλλά και στην παραγωγή των μέσων υλοποίησής της (Drones και ειδικό λογισμικό) από ελληνικές εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Log in

Γεώργιος, Καϊσας, Γιώργος, Καισας, Βουλευτής, Έβρου, Έβρος, Σύριζα, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙΣΑΣ, ΚΑΪΣΑΣ, ΕΒΡΟΣ, ΕΒΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, George, Kaisas, MP, syriza, Καΐσας", Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Βουλευτή Έβρου (Σύριζα) κ. Γεωργίου Καΐσα. / The official website of the MP Georgios Kaisas, Syriza Party, Greece.