Άρθρα

Ασφαλιστικό

Μια μεταρρύθμιση πνοής και ελπίδας.

«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση αποτελούν οι κύριες συντάξεις, με το μήνυμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να είναι: «ναι στην τήρηση της συμφωνίας, όχι σε αδικίες».

Ο υπουργός Εργασίας απέστειλε το κείμενο των 170 σελίδων, με e-mail στους εκπροσώπους των θεσμών αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους πως «το ασφαλιστικό πρέπει να ανταποκρίνεται στην έννοια της Δικαιοσύνης».

Οι βασικοί άξονες του ασφαλιστικού Όλα τα ταμεία σε ένα Δημιουργείται ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ, ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

Κύρια σύνταξη Νέος τρόπος υπολογισμού, που θα προκύπτει από το σύνολο τους εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και θα έχει κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης. Το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος θα προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, από τα χρόνια εργασίας και από το ποσοστό αναπλήρωσης. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου.

 Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό. Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του. Ο συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 0,65% ή 0,80% και 1,5% με 1,8%.

Όσο χαμηλότερο θα είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής.

Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται με την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης. Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα επανυπολογισθούν εντός του 2016, λαμβάνοντας υπόψη το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι κλιμακωτοί συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης έχουν εξής:
Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστής 0,80% για κάθε έτος.
Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστής 0,92% για κάθε έτος.
Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστής 1,04% για κάθε έτος.
Από 21 έως 24 χρόνια συντελεστής 1,16% για κάθε έτος.
Από 24 έως 27 χρόνια συντελεστής 1,29% για κάθε έτος.
Από 27 έως 30 χρόνια συντελεστής 1,42% για κάθε έτος.
Από 30 έως 33 χρόνια συντελεστής 1,55% για κάθε έτος.
Από 33 έως 36 χρόνια συντελεστής 1,69% για κάθε έτος.
Από 36 έως 39 χρόνια συντελεστής 1,84% για κάθε έτος.
Από 39 έως 42 χρόνια και περισσότερα συντελεστής 2% για κάθε έτος.

Εθνική Σύνταξη Θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι το ύψος της Εθνικής Σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με υπουργική απόφαση, με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

Επικουρικές συντάξεις

Στην περίπτωση που χρειαστεί να μειωθούν υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν στοχευμένες περικοπές, οι οποίες μπορεί να υπερβούν και το 20%, ανά περίπτωση από το όριο των 170 ευρώ και άνω.

Το πλαφόν

Προτείνεται να επιβληθεί πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις στα επίπεδα των 2.300 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, εάν πρόκειται για κύρια και των 3.000 ευρώ από 3.680 ευρώ σήμερα εάν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων.

Η ρήτρα

Το νέο ασφαλιστικό σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Η πρόταση προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Μία μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Ως αντίμετρο, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος (0,1%) στις τραπεζικές συναλλαγές.

Στον ιδιωτικό τομέα, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι «μοντέλο» ΙΚΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται περίοδος μετάβασης στο ενιαίο μοντέλο, έως το τέλος του 2018, για όλους τους μισθωτούς και για όσους υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Η περίοδος αυτή αφορά κυρίως σε ασφαλισμένους σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

Όσον αφορά τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες το σχέδιο προβλέπει δίκαιες πληρωμές εισφορών με βάση το συνολικό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και όχι πλασματικά ποσά, πράγμα που γινόταν έως και σήμερα.

ΕΚΑΣ

Προβλέπεται μείωση στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, με απώτερο στόχο, το 2019, το ΕΚΑΣ να έχει καταργηθεί.
Η κυβέρνηση θα συμπληρώσει το εισόδημα των σημερινών δικαιούχων του επιδόματος με κάποιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Τα ποσά του επιδόματος

  • Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
  • Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω: Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.
  • Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
  • Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών.

Η περιουσία των Ταμείων

Στο νέο σύστημα, σημαντικό βάρος θα πέσει στη δημιουργία ενός φορέα για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση νέων πόρων. Έσοδα αναμένεται να υπάρξουν και από αποκρατικοποιήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ποιοί οδήγησαν τα Ταμεία στην κατάρρευση. Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έπεζαν τις εισφορές των εργαζομένων στα Χρηματιστήρια, στα Δομημένα Ομόλογα και ότι απέμεινε το εξαφάνισαν μέσα σε μια νύχτα με το αναγκαστικό PSI.
Η Κυβέρνησή μας με την γενναία και δίκαιη μεταρρύθμιση όπου ο καθένας θα πληρώνει βάσει των δυνατοτήτων του και του πραγματικού του εισοδήματος, καταφέρνει να δώσει πνοή στο Ασφαλιστικό στην χώρα μας, με στόχο να προστατεύσει τις υπάρχουσες συντάξεις και να διασφαλίσει τις επόμενες γεννεές.Γεώργιος Καΐσας

Log in

Γεώργιος, Καϊσας, Γιώργος, Καισας, Βουλευτής, Έβρου, Έβρος, Σύριζα, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙΣΑΣ, ΚΑΪΣΑΣ, ΕΒΡΟΣ, ΕΒΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, George, Kaisas, MP, syriza, Καΐσας", Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Βουλευτή Έβρου (Σύριζα) κ. Γεωργίου Καΐσα. / The official website of the MP Georgios Kaisas, Syriza Party, Greece.