ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εισήγησή μου στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2017

Η εισήγησή μου για τον Προϋπολογισμό του 2017 επικεντρώθηκε στον τομέα της Υγείας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σήμερα συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2017, τον προϋπολογισμό που βάζει στόχο ανάπτυξης 2,7 %, τον προϋπολογισμό που καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, αυξάνοντας τα κονδύλια στην υγεία και στην παιδεία και που θεσπίζει το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης σε όλη την επικράτεια.

Σήμερα λοιπόν καλωσορίζουμε τον πρώτο πραγματικά αναπτυξιακό προϋπολογισμό ο οποίος ταυτόχρονα εξασφαλίζει ένα ουσιαστικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Ο σημερινός προϋπολογισμός δεν είναι μόνο ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης και σταθερότητας αλλά και ένας προϋπολογισμός κοινωνικής ευθύνης, ένας προϋπολογισμός θεραπείας και ανακούφισης των πληγών.

Και οι πληγές που υπέστη στο σύνολο η χώρα τα προηγούμενα χρόνια είναι τεράστιες.

Ειδικότερα ο χώρος της υγείας, δέχτηκε ανελέητα χτυπήματα τα χρόνια της κρίσης.

Γι' αυτό θα σας μιλήσω αναλυτικά.

Το ιστορικό της υγείας στη χώρα μας είναι γνωστό. Προβλήματα προϋπήρχαν. Ωστόσο, οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων εξαθλίωσαν το σύστημα της υγείας με τεράστιες περικοπές στην χρηματοδότηση και με απολύσεις με την πιο χαρακτηριστική αυτή της απόλυσης 2.500 ιατρών στο ΠΕΔΥ σε μία και μόνο μέρα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό έγιναν τραγικές, ανεβάζοντας το έλλειμμα σε στελεχιακό δυναμικό σε 22.000 ανθρώπους.

Τα προβλήματα διογκώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η κατάρρευσή του συστήματος ήταν βεβαία.

Το 2015 παραλάβαμε ένα σύστημα που κρατιόταν ζωντανό μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων του ΕΣΥ.

Παραλάβαμε ένα σύστημα το οποίο αρνούνταν την περίθαλψη σε 2.500.000 συμπολιτών μας.

Χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας ήταν αναγκασμένοι να καταφεύγουν για περίθαλψη στα Κοινωνικά Ιατρεία και στα Κοινωνικά Φαρμακεία τα οποία προσπαθούσαν να καλύψουν αυτό το κενό.

Ο πρώτος μας Προϋπολογισμός, αυτός του 16, με την αύξηση των κονδυλίων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ και με τον διορισμό 3500 στελεχών σταμάτησε την ελεύθερη πτώση της Υγείας και επέτρεψε την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα, όσο αφορά την Υγεία, κινείται σε τρεις άξονες:

 • ΕΝΙΣΧΥΣΗ
 • ΟΡΓΑΝΩΣΗ και
 • ΑΛΑΓΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Με το νέο Προϋπολογισμό προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση με 300εκ ευρώ στο σύστημα υγείας και παιδείας και ενισχύονται με στελεχιακό δυναμικό όλες οι Μονάδες Υγείας της χώρας, προκηρύσσονται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τόσο για μόνιμο όσο και για επικουρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, όσο αφορά το μόνιμο προσωπικό προβλέπονται 4000 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού ενώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ευρωπαϊκά προγράμματα και σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας και τον ΟΑΕΔ τοποθετούνται πάνω από 7000 ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όσο δε αφορά την καλύτερη οργάνωση με την ενίσχυση και στελέχωση των αρμοδίων Υπηρεσιών, παρέχονται στους πολίτες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας όπως:

 • Ο Άτλας υγείας και ο υγειονομικός χάρτης της χώρας,
 • τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Ασθενών και Νοσημάτων,
 • η κάρτα Υγείας του πολίτη,
 • τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού των ΠΕΔΥ και των Νοσ/μείων
 • η ηλεκτρονική ζήτηση των εργαστηριακών εξετάσεων

Επίσης, οργανώνονται Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Περιφερειακά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία αλλά και Κέντρα Χρονίως Πασχόντων όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κτλ.

Άφησα τελευταίο τον τρίτο άξονα των παρεμβάσεων στην Υγεία αυτόν της αλλαγής προσανατολισμού, την μεγάλη δηλαδή στροφή στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Μια μεγάλη και δομική αλλαγή, που φέρνει το Σύστημα Υγείας πραγματικά πιο κοντά στον πολίτη.

Ιδρύονται 260 τοπικές μονάδες Υγείας κυρίως στα αστικά κέντρα και με πρόγραμμα 16ωρης λειτουργίας.

Η κάθε μία από αυτές θα στελεχώνεται και από μια ομάδα επιστημόνων (Ιατροί - οδοντίατροι - ψυχολόγοι -μαίες , κοινωνικοί λειτουργοί, κλπ)

Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή και θα καλυτερεύσουν την ζωή όλων μας:

 • Άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη,
 • Μεγάλη αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων από περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας και προπάντων
 • η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την δημόσια περίθαλψη.

Ταυτόχρονα με τις τοπικές μονάδες Υγείας, στις δυσπρόσιτες περιοχές και στα νησιά μας αναβαθμίζονται οι ήδη υπάρχουσες μονάδες (ΠΕΔΥ, Κ.Υ. Περιφερειακά Ιατρεία) ιδίως δε και με την πρόσληψη των 757 Ιατρών που προανέφερα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την άμεση πρόσβαση στο σύστημα υγείας από τους πολίτες όλης της χώρας, όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

Συνοψίζοντας, όσες κραυγές και αν ακούστηκαν και όσες και αν θα ακούσουμε ακόμη, η πραγματικότητα είναι μία:

Η ενίσχυση και καλύτερη οργάνωση των υπαρχουσών υποδομών, οι καινοτόμες παροχές υγείας είτε μέσω νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών αλλά πολύ περισσότερο μέσω της μεγάλης στροφής στην πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι όλα αυτά που με οδηγούν στο να καλωσορίζω τον Προϋπολογισμό του 2017 έναν προϋπολογισμό όχι μόνο αναπτυξιακό αλλά προπαντός κοινωνικά ευαίσθητο, τον οποίον ψηφίζω κα στηρίζω ανεπιφύλακτα.

Σας ευχαριστώ.

Log in

Γεώργιος, Καϊσας, Γιώργος, Καισας, Βουλευτής, Έβρου, Έβρος, Σύριζα, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙΣΑΣ, ΚΑΪΣΑΣ, ΕΒΡΟΣ, ΕΒΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, George, Kaisas, MP, syriza, Καΐσας", Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Βουλευτή Έβρου (Σύριζα) κ. Γεωργίου Καΐσα. / The official website of the MP Georgios Kaisas, Syriza Party, Greece.