ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ΤΟ.Μ.Υ Αλεξανδρούπολης

Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) Αλεξανδρούπολης απευθεύνεται σε όλους τους κατοίκους της περιοχής προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Καλύπτει 12.000 πληθυσμού και μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. Διαθέτει Παθολόγο, Γενικό Ιατρό και Παιδίατρο. Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τα περιστατικά παραπέμπονται από τους ιατρούς στις λοιπές ειδικότητες καθώς και για εργαστηριακό έλεγχο.

Στο άμεσο μέλλον θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τις άλλες δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας της Αλεξανδρούπολης που έχουν ήδη δημιουργηθεί, καλύπτοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Οι ΤΟ.Μ.Υ. θα παίξουν τον ρόλο του "οικογενειακού ιατρού" μαζί με τις 25 θέσεις ιατρών του ΕΟΠΠΥ που έχουν συσταθεί και προκηρυχθεί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ελεύθερη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στην Δημόσια Υγεία.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας για τα εγκαίνια.

Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2018

Τα εγκαίνια τεσσάρων νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πραγματοποίησε χθες ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη. Αρχικά εγκαινιάστηκε μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην Αλεξανδρούπολη, στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια δύο ΤΟ.Μ.Υ. την Κομοτηνή και ακολούθως εγκαινιάστηκε μία ακόμα ΤΟ.Μ.Υ. στην πόλη της Ξάνθης.

Στα εγκαίνια της ΤΟΜΥ Αλεξανδρούπολης, στην οποία παρευρέθησαν οι βουλευτές Αναστασία Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, αλλά και ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Στ. Βαρδαρός ανέδειξε τη συνεργασία με την Δημοτική Αρχή ως ένα θετικό παράδειγμα συνέργειας μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι σταδιακά όλο και μεγαλύτερος αριθμός δημοτικών αρχών αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της παρέμβασης για το κοινωνικό σύνολο και αγκαλιάζει την κεντρική αυτή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης.

Στην Κομοτηνή, παρόντων των βουλευτών Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και του Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, εστίασε στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων της περιοχής, στις νέες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανεξάρτητα από ασφαλιστική κατάσταση, εισόδημα, κοινωνική θέση ή θρησκευτικά πιστεύω. Εξήρε δε, τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στο εγχείρημα με παραχώρηση χώρων. Στην Ξάνθη, όπου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ευστάθιος Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης, καθώς επίσης ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Στ. Βαρδαρός σημείωσε ότι αυτά τα πρώτα βήματα υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, θα ενισχυθούν και θα επιταχυνθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και με την επαναπροκήρυξη για τις κενές ιατρικές θέσεις στις ΤΟΜΥ, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα για την ανάσχεση της ιατρικής μετανάστευσης στο εξωτερικό είναι να μπορεί η Πολιτεία να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αιχμή του δόρατος για τις ειδικότητες γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής τις θέσεις του νέου συστήματος της ΠΦΥ.

Τόνισε ακόμα, ότι αυτές οι νέες δημόσιες δομές ανοίγουν για να παραμείνουν και να αποτελέσουν οργανικό κομμάτι του ΕΣΥ μετά το πέρας τετραετίας και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη νέα προκήρυξη, που αναμένεται σύντομα μέσα στο μήνα, για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ και να γίνουν μέρος της προσπάθειας που υλοποιείται με σκοπό την ανανέωση και ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς και πολίτες της περιοχής για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον "οικογενειακό γιατρό", τη διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα οφέλη που προκύπτουν από την έναρξη της λειτουργίας των νέων αυτών δομών.

Log in

Γεώργιος, Καϊσας, Γιώργος, Καισας, Βουλευτής, Έβρου, Έβρος, Σύριζα, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΙΣΑΣ, ΚΑΪΣΑΣ, ΕΒΡΟΣ, ΕΒΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΑΚΗ, George, Kaisas, MP, syriza, Καΐσας", Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Βουλευτή Έβρου (Σύριζα) κ. Γεωργίου Καΐσα. / The official website of the MP Georgios Kaisas, Syriza Party, Greece.